90 poze   16921 vizite
Albume

membru din 24 octombrie 2011

Jucatori cazatori

Ca orice copil din vremuri mai indepartate care nu era supus atator tentatii precum cei de azi (calculator, i-phone, pokemoni si altele) am crescut porumbei. Primii pe care i-am observat au fost cei ai bunicului meu din partea mamei, crescator de voiajori sport. Acum sa nu credeti ca el ii crestea pentru clasamente, trofee, medalii... ci pentru pura placere de a creste porumbei... Nu vazusem niciodata un porumbel jucator dar bunicul meu imi spunea ca sunt deosebiti... Si intr-adevar, asta am simtit atunci cand am vazut pentru prima data un astfel de porumbel executand tumbe.

Am inceput sa cresc tot felul de jucatori: scurti de Constanta, dublu motati de Calarasi si o rasa de porumbei nemotati, unicolori carora le spuneam galateni (desi conform standardelor actuale, mult prea discutate si mult prea polemizate, nu cred ca apartineau acestei rase). Dupa un timp, porumbeii mei au inceput sa se imbolnaveasca. Nu stiam absolut nimic despre bolile lor. Cu atat mai putin despre tratamente... Singura solutie: am cautat o carte despre bolile porumbeilor, m-am documentat si am reusi sa identific boala: salmoneloza. Foarte interesant este faptul ca din toate rasele pe care le cresteam, singurii care au supravietuit au fost porumbeii nemotati. Aceasta rezistenta la boli precum si maniera jocului m-au determinat sa ma ocup in continuare numai de ei.

Am inceput sa lucrez cu pasarile pe care le cresc acum in 1997 adunand porumbei jucatori de la diversi crescatori mai mult sau mai putin priceputi. Criteriul principal dupa care ma ghidam era jocul si in mod secundar aspectul. Nu puneam prea mare pret pe zbor. Adica nu cautam porumbei care sa zboare cu orele si sa joace doar la coborare. Cautam porumbei care sa zboare satisfacator si sa joace foarte mult.

Cu ei am inceput munca de selectie. Selectie pe care am facut-o dupa ce, in prealabil, m-am informat citind cam toate cartile ce aveau ca subiect porumbeii. Cu ai mei am practicat cresterea pe baza de linii.

Dupa atatia ani de lucru am reusit sa obtin porumbei care sa joace siruri lungi sau pana la pamant dupa cateva saptamani de zbor. Stiu, veti spune ca nu e normal sa se intample asta. Ca, asa cum spunea cineva intr-unul din cele mai bune articole pe care le-am citit pe net, "perpetuez un defect genetic" dar sunt astazi atat de multi jucatori doar cu numele... Porumbei care de-abia mai fac cateva tumbe dar care arata excelent sau zboara foarte mult. Impartasesc ideea potrivit careia porumbeii jucatori ar trebui catalogati ca porumbei de ornament, porumbei de zbor si porumbei jucatori (de joc, evident).

Ceea ce am incercat sa obtin (si cred ca am reusit) este un material genetic omogen: porumbei ce pot fi imperecheati cu altii mai buni la zbor dar mai slabi la joc obtinandu-se exemplare cu caractere intermediare. Sau imperecheati cu porumbei mai frumosi dar mai slabi la joc obtinandu-se exemplare cu caractere intermediare.

Munca de selectie continua...



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 8
zaduf1989 25 aprilie 2014  
apreciez munca ta si tot ce faci cred ca faci cu drag si dasta vei reusi u de la 6 ani am avut numa cazatori si jucatori cand murea vre unu plangeam dar acum doar ma intristez pt asta le e rasa si daca moare unu asa a fost sa fie ies alti puii mai buni si tot asa bafta dane imi place cum gandesti nici eu nu ma uit la frumusete am o pereche frum kiar ii vand da nu fac de cat 3-4 tumbe acum mai nou miam luat roleri de parlor ca sa am joc si pe sol nu nu mai in aer :)) bafta la toti cei care iubesc jokul
Raportează
mbi1980 19 ianuarie 2014  
Pana la urma e munca dvs. si nimeni nu trebuie sa va critice pt ca perpetuati un defect genetic,etc.Din punctul meu de vedere sunteti de apreciat.Mult noroc!
Raportează
jucatoricazatori 21 ianuarie 2014  
Aveti dreptate. Pana la urma este vorba de "nebunia" mea... Numai bine!
Raportează
darius1967 16 ianuarie 2013  
frumos scris, bravo tie ! Jos palaria....
Raportează
jucatoricazatori 18 ianuarie 2013  
Multumesc.
Raportează
anonim
horatiu c 8 ianuarie 2013  
faci exact ceea ce absolut toti crescatorii de jucatori ar trebui sa faca, dar care 99,999% nu o fac, nu numai ca sant geambasi, dar nu sant nici in stare.
Raportează
jucatoricazatori 10 ianuarie 2013  
Multumesc foarte mult pentru aprecieri. Totusi, nu vreau sa cred ca doar 0,001% din crescatorii de jucatori mai fac ceea ce trebuie. Daca aveti dreptate, este foarte trist...
Raportează
anonim
marius L. 3 septembrie 2012  
bravo DANIEL si felicitari ! multi veniti putini alesi!ceea ce faci tu de ani de zile se numeste CRESCATOR de porumbei!din pacate in ziua de azi sunt mai putini crescatori si mai multi geambasi!pentru cei mai multi crescator inseamna sa scoti o serie de pui din porumbei cumparati de la alti crescatori si deja cu acesti pui sunt linii ale lor!un crescator trebuie sa aibe perpetuate in crescatorie cu o selectie dupa fiecare de cateva generatii!unde mai pui ca unii mai taie si inelele daca acestea exista si se dau drept proprietarii acestora !DANE bafta multa in continuare!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.